neděle 31. května 2009

Vypráskejte nácky od Heydricha

neděle 31. května 2009
Neonacisté se ve čtvrtek 4. června chtějí pokusit o další provokaci. Tentokrát u čerstvě odhaleného pomníku českému protinacistickému odboji – operaci Anthropoid. Místo atentátu na nacistického tyrana Reinharda Heydricha má být znesvěceno hromadou hnědých lží několika neonacistických hovad. To zásadně odmítáme a hodláme tomu se vší rozhodností zabránit.

Vyzýváme všechny, kteří nechtějí nečinně přihlížet opakovaným pokusům neonacistů o pronikání do veřejného prostoru, aby přišli ve čtvrtek 4. června odpoledne (přesný čas bude upřesněn) k památníků a překazili neonacistům jejich záměry.
Podporujeme v tomto smyslu odhodlání skupiny „Barbaři“ , která byla jedním z iniciátorů pomníku a která je připravena neonacistům rovněž čelit.

Stejně jako Pražané před dvěma lety zabránili neonacistům projít Židovským městem, zabráníme jim i dnes pošpinit hrdiny odboje a oběti Heydrichiády.

Nezapomínejme, že se zdánlivě nevinnými náckovskými projevy je bezprostředně spojeno násilí, včetně žhářských útoků a vražd.

Žádný prostor neonacistům!

Ne Nazi Provokacím - Praha

Chystá se provokace u pomníku operace Anthropoid

Právo 29.05.2009 - Petr Blahuš - Zpravodajství - str. 05

Pod pomníkem statečných bojovníků proti nacismu, který byl ve středu odhalen v pražských Kobylisích na místě úspěšného útoku na šéfa německé okupační správy Reinharda Heydricha, ještě nestačily uschnout ani kytky, a místo se již příští čtvrtek má stát dějištěm první demonstrace. A to neonacistů.
Právu tuto informaci získanou z vlastních zdrojů potvrdila jedna z autorek projektu pomníku Miroslava Tůmová. „Po skončení středečního slavnostního aktu jsme v podchodu pod dálnicí našli spoustu letáků vyzdobených nacistickou orlicí a textem vyzývajícím všechny k účasti na demonstraci svolanou sem na 4. června,“ řekla Právu Tůmová. Podle nepotvrzených informací má plánovaný sraz příznivců nacismu a fašismu mít souvislost s těsně následujícími volbami do Evropského parlamentu.
Na červeném letáku, mimochodem v barvě, ve které Němci tiskli za heydrichiády seznamy popravených, se píše, aby každý, kdo chápe, že za tehdejším útokem na Heydricha stála snaha Spojenců zdecimovat náš odboj, přišel k pomníku ve výroční den Heydrichovy smrti. Ten připadá právě na 4. června.
Také radnice Prahy 8 už byla o hrozícím nebezpečí informována. „Požádáme pražskou policii a městské strážníky, aby vše prošetřili a přijali příslušná opatření k zabezpečení veřejného pořádku a dodržení zákona,“ řekla Právu místostarostka Vladimíra Ludková.
Zpráva o neonacistické provokaci vzbudila velké vášně u všech Právem oslovených politologů, historiků a veteránů.
„Je to smutné, leč pro dnešní Českou republiku typické,“ míní politolog Ivan Rubeš. Podle historika Jana Střelky by teď mělo i s ohledem na šířící se ofenzivu neonacistů policie postupovat co nejpřísněji. „Teď se aspoň uvidí, jaké máme úřady, policii a zpravodajské služby, které si platíme ze svých daní. Bude zajímavé sledovat, co udělají. Jestli vůbec něco udělají,“ řekl historik Jan Střelka.
Jeden z členů skupiny Barbaři, která v libeňské zatáčce instalovala před dvěma roky na vlastní pěst vůbec první pomník statečným vojákům a domácím odbojářům, má ale jasno už teď.
„Tohle mají na svědomí ti, kteří naši desku před časem nejdříve poničili a pak celou ukradli,“ řekl Právu odbojář. „Ale jen ať si přijdou. Jestli se o něco jen pokusí, a policajti jim budou zase jen nadržovat, vyřídíme si to s nimi sami, po chlapsku. Ručně. Tuhle zem si zaneřádit hnědým morem podruhé už nenecháme,“ dodal odbojový veterán.
Jak již Právo dříve zjistilo, celý prostor kolem pomníku, jednoho z největších, jaký u nás po roce 1989 vznikl, je nepřetržitě sledován bezpečnostní kamerou městské policie.