čtvrtek 28. května 2009

Další dvě neonacistické provokace

čtvrtek 28. května 2009
Že neonacisté neustávají ve svých aktivitách dokazují jejich další provokace v podobě dvou pochodů, naplánovaných na druhý den Eurovoleb 6.6. 2009 v městech Jihlava a Most/ Litvínov.
Jak už je zvykem neonacistů, pochody ohlásili jako smuteční. V Jihlavě hodlají uctít památku padlých německých vojáků, kteří zahynuli během 2.sv.války. Ačkoliv město jejich akci neschvaluje, nemůže ji dle zákona zakázat. A tak opět pod pláštěm smutečního pochodu mohou legálně pochodovat ulicemi a vytlačovat občany z ulic. Ačkoliv magistrát města Jihlavy médiím sdělil, že akce bude monitorována a v případě jakýkoliv rasistických a xenofobních projevů pochod ukončí, nezmění se na tom fakt, že Jihlava bude ochromena policejními manévry kvůli skupině neonacistů, propagující národní socialismus.
Druhý pochod neonacistů v ten samý den proběhne pochod v Mostě a Litvínově. V tomto případě půjde o smuteční pochod, kdy si již po několikáté připomínají vraždu neonacistického kumpána Miloše Rehy. Ačkoliv viník byl dopaden a odsouzen, neonacisté neustále poukazují na romský původ útočníka a vyvolávají vlnu nenávisti a touhu po pomstě. Kolik z účastníků pochodu budou opravdu kamarádi Rehy, jak píší na svých webech a kolik agresorů, kterým jde jen o pomstu na jiných Romech se můžeme jen domnívat, ale poznámka o dalším napadení bílého chlapce ,,cikánskou verbeží ,, v den výročí úmrtí Rehy, svědčí spíše o bojovném než pietním duchu pochodu.
Pokud nechceme, aby se dále neonacisté pod záminkou různých smutečních pochodů, procházeli našimi městy, vykřikovali rasistická hesla a vyvolávali vlnu nesnášenlivosti, je potřeba se proti těmto Nazi provokacím postavit a formou veřejného protestu vyjádřit nesouhlas s narůstajícím pravicovým extremismem!