neděle 19. dubna 2009

Ústí po pochodu neonacistů

neděle 19. dubna 2009
Ústí nad Labem má za sebou pochod neonacistů. Někteří lidé se rozhodli přes strategii iniciativy ,,Ukažte neonacistům záda‘‘, která obyvatele Ústí vybízela k opuštění města, vyjádřit svůj protest.

Centrem protestů se nakonec stal Maha4all, restaurace na Masarykově ulici, která jako jedna z mála zůstala otevřená. Sešlo se zde kolem sto padesáti většinou místních lidí. Neonacisté se po skupinkách scházeli na Lidickém náměstí, které bylo uzavřeno policií, takže nebylo možné uskutečnit případné protesty přímo v dosahu jejich shromáždění. Začátek pochodu byl nahlášen na 19.00, ale dal se do pohybu až po deváté hodině, takže k Maha4all dorazili až kolem půl desáté.

U Mahy byla různorodá skupina protestujících s transparenty a vlajkami, od Studentů proti rasismu, přes Autonomní ovce až po Gypsy Radical (Gypsy Radical se ale v této době angažovali převážně v Předlicích). Kolem půl osmé k Maze nastoupili těžkooděnci a vodní dělo. Když se začal blížit neonacistický pochod, těžkooděnci a jízdní policie začali vytlačovat dav z rohu ulic před Mahou, ačkoliv na tuhle akci měli spoustu času předtím a zásah nemusel být tak rychlý a tvrdý.
I když lidi na policii neútočili, policie začala doprostřed davu házet dělobuchy, takže vznikla panika a při rychlém postupu těžkooděnců proti protestujícím došlo k lehčím zraněním. Když se někteří lidé snažili pomoci těm, kdo upadli na zem, dostali ránu tonfou. Policie rozdělila dav do několika skupin v ulicích Masarykova a Králova výšina, několik desítek lidí zůstalo zavřených v Maze, odkud je policie pouštěla po skupinkách ven. Paradoxní je, že policie opět nejagresivněji zaútočila na lidi, co přišli protestovat proti neonacismu a nebyla třeba v romských ghettech, kde bylo pravděpodobné, že dojde ke konfliktům.

Zásah proti protestujícím byl pak odůvodněn tiskovou mluvčí policie tím, že shromáždění nebylo nahlášené. Paní mluvčí a její nadřízení by však měli znát především ústavu ČR, která říká, že každé shromáždění je pod zákonnou ochrannou. To, že shromáždění nebylo nikým ohlášené (fakticky být ani nemohlo, protože celé město bylo ,,obsazeno‘‘ohlášeními neonacistů) nemůže být samo o sobě důvodem rozpuštění. V opačném případě měla totiž policie podobně rozehnat neohlášenou sešlost Dělnické strany v Hradci Králové v srpnu loňského roku. Dovolíme si opět ocitovat z tisku:
"Jsme připraveni oznámit, že jde o nepovolenou akci, nicméně reflektujeme Policii ČR, která nám doporučila situaci nadále nevyhrocovat," řekl novinářům během shromáždění mluvčí radnice Václav Svoboda. Policisté tvrdili, že by akce mohla být rozpuštěna jen tehdy, kdyby na ní byl jasně porušen zákon - účastníci by například vykřikovali rasistická hesla nebo vyvolávali potyčky.¨

(zdroj: Extremisté v Hradci Králové řečnili o Říši, úředníci přihlíželi, iHNed.cz 16.8.2008)

Zásah policie byl tedy zbytečný a možná i nezákonný. Kritizují ho i další přítomní, včetně iniciativy „V Ústí neonacisty nechceme“ (viz. zpráva na serveru Týden.cz)

Neonacisté jsou s akcí spokojeni. Chtějí jí uspořádat opět za rok.

Další oslava Hitlerových narozenin se svíčkami?

Pokud se o to příští rok pokusí, přijďme vyjádřit svůj odpor ve větším počtu!

Nebojme se vyjádřit nesouhlas s neonacismem a rasismem!