sobota 28. března 2009

sobota 28. března 2009
Výzva!

Občané Ústí nad Labem!

V sobotu 18. dubna 2009 ve večerních hodinách se má v centru ústecké metropole uskutečnit neonacistická provokace v podobě pochodňového průvodu.

Pod záminkou připomenutí dubnového náletu v roce 1945 se tímto způsobem pokusí čeští a němečtí neonacisté demonstrovat svoji sílu.

Podobné provokace se postupně snaží uskutečňovat v různých českých městech.
Teď přišla řada na Ústí, kde má neonacistická provokace začít 18.4.09 od 19.00 na Lidickém náměstí.

V reakci na to vznikla ústecká iniciativa „V Ústí neonacisty nechceme“.
Respektujeme její činnost, ale zároveň se domníváme, že formy protestů, které nabízí nestačí. Iniciativa nechce proti pochodu protestovat přímo na místě. Podle našeho názoru to ale není správné. Provokatérům s pochodněmi nestačí ukázat záda, je třeba jim co nejdůrazněji dát najevo, že v Ústí nejsou vítaní.

Vyzýváme proto všechny občany Ústí nad Labem i další, kterým není tato situace lhostejná, aby se akci neonacistů pokusili zabránit a průvod se vůbec nekonal.

Účinná blokáda průvodu je možná. Sejde-li se nás dostatečné množství neonacisté neprojdou. Každopádně je účinnější vyjádřit protest přímo v ulicích než se schovávat doma.

Organizátoři provokace se inspirovali podobnou akcí svých německých “kamaraden“ v sousedních Drážďanech. Právě v Německu je dobrým zvykem, že se těmto provokacím staví doslova do cesty široká veřejnost.

Je na čase se jim stejně postavit i v Ústí nad Labem.
Ukázat záda (neo) nacistům nestačí!